Voor u gelezen – 4

Dit keer een boek over homoseksualiteit en geloof. Het boek ‘Verscheurd’ van Justin Lee. De manier waarop hij zijn verhaal vertelt maakt op mij diepe indruk. Zijn persoonlijke zoektocht naar het verenigen van zijn identiteit als christen en als homo.
Het is een bijzonder bruikbaar boek als je zelf zoekende bent naar de weg voor jou, met veel bijbelgetrouwe uitleg over “de homoteksten” maar ook een duidelijke oproep om als christenen genade in de praktijk te brengen. Hiernaast is dit boek ook goed te lezen als ‘familie van’.


Het boek heeft geleid tot een initiatief in Nederland, namelijk het vormen van een stichting, te vinden op http://www.verscheurd.nl. Zij willen de dialoog bevorderen in de diverse kerkelijke gemeenschappen over hoe om te gaan met homoseksualiteit.

Voor u gelezen – 3

Dit keer wil ik een boek onder de aandacht brengen dat geschreven is door mijn docente van de EFT-opleiding. Karin Wagenaar heeft het boek: relaties, hoe doe je dat? geschreven.
Menig cliënt heeft van mij het advies gekregen dit boek te lezen, omdat ik het een mooi, praktisch, down-to-earth (vooruit… op die meditatieoefening na dan) boek vind.
Karin vertelt over hoe verliefdheid werkt, hoe hechting werkt (met een testje voor het bepalen van je eigen hechtingsstijl), hoe je hechtingsstijl doorwerkt in de verschillende relatiefases en hoe je elkaar (weer) beter kunt bereiken als het niet zo soepel loopt.
Tussen de regels door is er veel uitleg over EFT, over de impact van gebeurtenissen op een relatie, over trauma en dergelijke. Het is een hoopvol boek: Karin gaat ervan uit – en verwoordt dit ook meerdere malen – dat hechtingsstijlen veranderbaar zijn en dat je elkaar als partners kunt helpen en aanvullen als zaken lastig voor je zijn, zoals in het ouderschap.

Je kunt dit boek alleen lezen of samen doornemen en er dan samen over in gesprek gaan. Bijvoorbeeld aan de hand van hoofdstuk 7 – hoe houd je de liefde levend. Een mooi, praktisch hoofdstuk met tips om je te helpen  je relatie te onderhouden en levend te houden.
Kortom: voor iedereen die de tijd wil nemen samen of alleen stil te staan bij de relatie en daarin wil investeren een aanrader!

Voor u gelezen – 2

Het boek van Lieven Migerode, “Ik zie u graag” lag de afgelopen weken op mijn nachtkastje. Ik heb erg genoten van de schrijfstijl van deze Vlaamse relatietherapeut. Hij geeft op een rake manier mooie adviezen, soms zelfs tussen de regels door. Goed te lezen voor mensen die meer willen snappen van hun relatie, van de relatie met hun kinderen, mensen die meer willen weten van liefde in het algemeen. Of, zoals de ondertitel zegt: Hoe blijf je gelukkig in je relatie?

Lieven Migerode wisselt theorie en praktijk op een prettig leesbare manier af. Er komen met regelmaat praktijkvoorbeelden voorbij die een inkijkje geven in zijn manier van relatietherapie bieden.
Hij heeft sowieso een mooie beeldende taal voorhanden. Die taal is niet altijd meteen te vatten, maar één beeld sprak mij erg aan.
Om de impact en de betekenis uit te leggen van de komst van een nieuw leven in het gezin: er is dan 4-voudige afstemming nodig, net als dat een hart 4 kamers heeft: het koppel stemt af op elkaar (met het kind als getuige), moeder stemt zich af op kind (met vader als getuige), idem voor vader en alle drie stemmen ze zich op elkaar af. Met andere woorden: op 4 niveaus zoek je met elkaar naar een nieuw evenwicht als je een gezin vormt.
Ook vertelt Migerode op een mooie manier over de conflictstijlen waar je als partners in terecht kunt komen, hoe je voormalige relatie meekomt in je nieuwe relatie en hoe je je kinderen voor kunt leven in een liefdevolle relatie met de mensen  om hen heen.

Kortom: een aanrader voor een ieder die zich wil verdiepen in relaties – partner en gezin.

Dag van het gezin

Vandaag is de dag van het gezin. Er zijn nogal verschillende soorten gezinnen: twee-ouder gezinnen, eenoudergezinnen, roze gezinnen, vier-oudergezinnen, samengestelde gezinnen…

De overeenkomst? Hier wonen kinderen die de liefde van hun ouders verdienen en bij hen op de eerste plaats willen staan. Die willen weten dat ze geliefd zijn. Ook al zien ze hun ouders niet iedere dag, toch willen en mogen ze weten dat papa, mama, bonusmama, pleegvader van hen houden.

Het verschil? In niet alle gezinnen voelen de kinderen zich geliefd. Omdat het voor ouders lastig is om die liefde te laten zien, omdat ouders andere problemen hebben die hen bezighouden en hun volledige aandacht opeisen, omdat ouders niet in staat zijn om echt van hun kinderen te houden, doordat ze zelf nooit echt kind hebben mogen zijn.

Laten we proberen elkaar met liefde en mededogen tegemoet te treden. En als er een gezin in jouw omgeving het moeilijk heeft, bied dan een liefdevol luisterend oor.

“ik ook van jou”

Volgende week ligt er in de schappen van de boekhandels een glossy over de liefde. Er zal veel in te lezen zijn over Emotionally Focused Therapy – deze vorm van relatietherapie viert dit jaar haar 10-jarig bestaan in Nederland.

Ik heb het blad zelf nog niet gezien, maar wel een preview in de e-mail. Het blad belooft erg mooi te worden: er staan mooie interviews in, o.a. met Sue Johnson, de grondlegster van EFT, met een stel dat de Houd Me Vast-training heeft gevolgd en nog veel meer moois.

Een mooi blad om jezelf of je geliefde cadeau te doen!