Voor u gelezen – 7

bron: www.bol.com

“Nu alleen de liefde nog – over vrouwen die in alles geslaagd zijn, behalve…”

Onlangs vond ik dit boek op mijn ronde langs diverse minibiebs. Omdat zich in mijn praktijk ook alleengaanden melden dieop zoek zijn naar een relatie of vastgelopen zijn in een eerdere relatie, en ik nog weleens de vraag krijg voor boekentips, besloot ik het boek te lezen.

Een waarschuwing vooraf: het is bedoeld voor heteroseksuele vrouwen die op zoek zijn naar een man. En een waarschuwing met een knipoog, je moet van sprookjes houden. Want dát is 1 van de leuke dingen aan dit boek, de schrijfsters leggen hun theorieën uit aan de hand van bekende en minder bekende sprookjes. Én aan de hand van de niet te evenaren Bridget Jones 🙂

Sommige theorieën vind ik persoonlijk wat vergezocht – vooral waar het gaat over het oedipuscomplex en over de rol van vader en moeder (hoofdstuk 1), maar over het algemeen snijden de dames kwesties op een goed onderbouwde manier aan. De thema’s lopen uiteen van bijv. verslaafd-zijn aan de verliefdheid tot het effect van een ex-relatie tot het gezin van herkomst en eigenwaarde- de schrijvers doen dit ze kort, maar krachtig en concreet. Iedere dame die vastloopt op het gebied van liefde, op welk moment dan ook, kan hier wel iets uit halen.

Zo is 1 hoofdstuk is gewijd aan liefdesverdriet en de invloed van ex-relaties. Ook hierin hebben de schrijvers weer heel mooi en breed verwoord waar men tegenaan kan lopen. Van afhankelijkheid tot woede tot verheerlijking. Ze schromen niet om ook de lange termijn gevolgen te benoemen, zoals het cultiveren, blijven hangen, in je verdriet en oorzaken en effecten van een vechtscheiding. En een hoofdstuk over de positieve én negatieve effecten van vriendschappen op een relatie. Ooit gehoord van het fenomeen “er is geen vacature” (voor een relatie) omdat je al je lief en leed deelt met je vriendinnen? Of een prille relatie die weinig kans krijgt, omdat je ‘m met je vriendinnen ‘dood-analyseert’?

Een compleet boek, met veel informatie, wat zich ook hap-snap laat lezen. Voor vrouwen die op zoek zijn naar een stukje inzicht staan er voldoende suggesties in. Soms een keiharde spiegel, soms liefdevol aansturend op meer zelfcompassie.

Zelfs lesbische dames kunnen her en der wel wat hebben aan dit boek, hoewel die zich door veel hetero-hoofdstukken heen moeten worstelen. 

Een leuk extraatje is dat je door dit boek, vooral vanuit het 2e en het 11e hoofdstuk, iets leert over het contextuele gedachtengoed – één van de pijlers van mijn therapiepraktijk. Je leert iets over de invloed van je eigen geschiedenis op je leven, maar ook iets over het belang van een relatie waarbij geven en nemen (of: ontvangen) in balans is. We weten dat allemaal wel op gevoelsniveau, maar in dit boek is nog eens heel begrijpelijk uitgelegd waarom we dat zo voelen. 

Voor u gezien

Sinterklaaskadootje nodig? Onlangs kreeg ik de film ‘le Passé’ kado. Een film die ik graag wilde zien vanwege de complexe familierelaties in deze film. Een ex komt langs in het huis van zijn ex en diens dochters, en haar nieuwe relatie met diens zoon. Hij stapt letterlijk de chaos binnen van het leven van zijn ex-vrouw, die enerzijds het leven met hem nog moet afsluiten (de scheiding moet nog worden uitgesproken) en anderzijds moeite heeft haar nieuwe leven vorm te geven, en om vooral haar oudste dochter hier in mee te krijgen. Een film vol emoties, complexe (driehoeks)verhoudingen en geheimen. Het mooie aan deze film, zoals veel Franse films, is het lage tempo en het steeds meer ontvouwen van het verhaal. Bijna als het echte leven.
Een film met diepgang.

bron: moviemeter.nl

Voor u gelezen – 6

www.saarroosendemamas.nl

Onlangs kreeg ik het boek ‘Saar, Roos en de mama’s’ thuisgestuurd, om voor jullie te lezen en te recenseren. Zoals jullie weten, staat de praktijk open voor iedere cliënt en alle gezinnen, en vanuit dat perspectief was ik erg geïnteresseerd in dit boek. Hoe omschrijft een moeder haar roze gezin, het alledaagse leven maar ook de lastige en niet-alledaagse zaken?
Julia Vriends zegt zelf over haar boek dat ze dit boek heeft geschreven vanuit een “urge” om eerlijk te spreken over lesbisch ouderschap, maar ook gewoon over het alledaagse leven, stomme fouten, warrige emoties, kortom: van alles. Een soort tegenhanger van de facebookgeneratie – met allemaal perfecte, katervrije verhalen.

Het boek suggereert door de omslag en de titel een boek te zijn om met je kinderen te lezen. Maar het is vooral een boek waarmee Julia een inkijkje geeft in haar leven en in het leven van haar gezin. Een boek voor andere moeders – en vaders -. Sommige verhaaltjes kun je best met je kinderen lezen, of aan je kinderen laten lezen – zoals het ontroerende hoofdstuk waarin Saar verdrietig vertelt een gewoon gezin te willen zijn met een papa en mama, “gewoon normaal wil zijn” , omdat ze gepest wordt door haar klasgenootjes.

Wat me erg raakte in dit boek was de zoektocht van Julia – van hetero, naar lesbisch, naar getrouwd, naar kinderwens, naar een gezin. Maar waarin ze in haar gelukkig-zijn ook ineens terugschrikt, bang is voor discriminatie, geconfronteerd wordt met discriminatie (zelfs door haar eigen vader – die in eerste instantie niet bepaald openstond voor lesbisch ouderschap) en geconfronteerd wordt met ingewikkelde kwesties: de kinderen wel of niet vertellen van de donor. Maar er zit ook veel lichtvoetigheid in het boek: moeten de kinderen wel of niet weten dat sinterklaas niet bestaat, samen genieten van het alledaagse en stoppen met roken omdat je leven niet alleen meer van jou is als moeder.

Bij tijd en wijle is het boek rauw, ontroerend, lachwekkend, kortom: een aanwinst!

Coming out day

ontleend aan: https://www.facebook.com/ComingOutSiddeburen

Vandaag is het nationale coming out day. Ik vraag me af hoeveel jongeren deze dag aangrijpen om “het gesprek” te voeren. Maar wat ik hoop, is dat mensen om deze jongeren en volwassenen – die zoekende zijn of nog niet durven te zijn wie ze zijn – altijd en speciaal op deze dag laten merken open te staan voor iedereen.
LHBT-ers (en anderen) moeten keer op keer uit de kast komen, niet alleen die allereerste keer, maar ook als ze aan hun baas uitleggen dat ze niet met een man, maar met een vrouw zijn, als ze naar de dokter gaan vanwege hun kinderwens, als ze in een nieuwe kerk komen waar ze niet van weten hoe welkom ze zijn, keer op keer. Het is fijn als we mensen treffen die open staan voor iedereen, en dat ook laten merken!

Wees sensitief, laat merken dat je een ander accepteert zoals hij/zij is en wil zijn. Een mooi artikel: https://verscheurd.nl/beste-jij-in-de-kast

Voor u gelezen – 5

Deze keer heb ik voor u gelezen: “blijf toch bij me” van Petra Deij. Een  boek waarin het thema “samen verder na een affaire” centraal staat. De kaft doet – niet geheel onterecht – vermoeden dat het hoort in het rijtje van de boeken van Sue Johnson. Zij schrijft dit boek ook vanuit haar achtergrond als EFT-relatietherapeut en met dit model als basis. Los hiervan is het ook goed te lezen zonder dit model te kennen.

Het is een boek dat jou en jullie samen verder kan helpen nadat er een (korte of langere) affaire aan het licht is gekomen binnen jullie relatie.
Hiernaast geeft het tekst en uitleg over de verschillende soorten affaires en de drijfveren erachter. Het geeft informatie maar ook praktische adviezen t.a.v. thema’s als: (hoe) vertel je het de kinderen, hoe ga je om met woede, schuldgevoel en het verlies van vertrouwen? Er zitten na diverse hoofdstukken opdrachten in die je alleen of samen kunt doen, als trouwe en/of als ontrouwe partner.

Het boek is goed te gebruiken om je gedachten op een rij te zetten en het gesprek samen goed te voeren. Het kan in plaats van of tijdens relatietherapie gebruikt worden en geeft richting in deze moeilijke tijd als je graag samen verder wilt ondanks het gebeuren. Ook dit is weer een aanrader!