Duplo?

U vraagt zich misschien weleens af… wat doen toch die duplopoppetjes op de site van Sutura?

Daarover gaat deze blog. Ik zet met regelmaat duplopoppetjes in als hulpmiddel in mijn gesprekken met cliënten. Het is een methode die contextueel therapeuten en systeemtherapeuten inzetten om patronen in gezinnen helder te krijgen. Of om patronen in het leven van de cliënt op te sporen, en zo te ‘zien’ wat er gebeurt of gebeurd is.

Ik gebruik de poppetjes om visueel te ondersteunen wat ik de cliënten hoor vertellen. Een ‘vertaling’ te maken op systemisch niveau. Op deze manier komen we samen soms tot verrassende inzichten. Of kan ik beter duidelijk maken wat me met woorden lastig lukt op dat moment. Met duplopoppetjes is inzichtelijk te maken hoe ieder gezinslid zich verhoudt tot de ander, wat ieders positie en rol is, en wat cliënten daarin willen veranderen.

In onderstaand voorbeeld is te zien dat ouders door hun handelen hun kind overvragen, en als het ware ‘op een voetstuk zetten’ door onvoldoende verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen handelen en – onbedoeld – hun kind teveel te belasten met de zorgen die zij zelf hebben.

In het tweede voorbeeld gaat het om een vrouw die worstelt met het kind in haar dat te weinig zorg en erkenning heeft gekregen. De kunst is dan om in de gesprekken dáár ruimte aan te geven, en daarnaast ook naar de talenten, de ‘schatten’ die deze vrouw bezit. De vaardigheden die haar door een moeilijke tijd heen hebben geholpen, de eigenschappen die ze heeft geërfd van haar voorouders, de dingen die ze doet of deed voor haar eigen ouders en kinderen.

Beide voorbeelden zijn uiteraard aan mijn eigen fantasie ontleend, en geen bestaande cliënten.

Het leuke is, werkend met dit materiaal raak ik nooit uitgeleerd. Ik heb alweer een leuke cursus op het oog bij een organisatie die veel werkt met deze methode.

Maar wees niet bang als deze methode u niet aanspreekt. Ik gebruik ook nog andere middelen om met u in gesprek te gaan! Ook ik heb een mooie schatkist gevuld waar we samen uit putten om te kijken wat in uw situatie het beste past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *