Hoop op verbetering van je relatie

Ik ben erg geïnspireerd geraakt door de eerste dagen van de EFT-training (emotionally focused therapy).
Wat ik zo ontzettend mooi vind, is dat er in de EFT zoveel hóóp is. Hoop op het verbeteren van de kwaliteit van de relatie tussen partners. Met uiteraard, positieve gevolgen voor de mensen en kinderen om deze partners heen.
EFT gaat verder waar de hechtingstheorie ooit begonnen is. Je hebt als kind, door de manier waarop je hebt kunnen hechten aan je ouders, een bepaalde blauwdruk gemaakt van de manier waarop je omgaat met negatieve gevoelens in jezelf en in de belangrijke ander. En die neem je mee in al je relaties. Zo kun je jezelf betrappen op het almaar ‘wegvluchten’ als er een conflict ontstaat tussen jou en je partner, omdat het nooit helemaal oké was om thuis een conflict te hebben. Of je blijft je partner aanklampen, omdat je zó bang bent voor je eigen angst om verlaten te worden, omdat dat als kind al je grootste angst was, die wellicht bewaarheid geworden is.
In veel vormen van relatietherapie is er weliswaar ruimte voor emoties, maar zijn er weinig tools voor de therapeut om deze emoties te gebruiken in het verbeteren van de relatie. Bij EFT drááit het nou juist om die emoties en zijn ze de ingang voor het therapietraject. Door die emoties te volgen, wordt er gewerkt aan het versterken van de onderlinge verbondenheid.
Ik vind het echt supergaaf dat ik deze dagen weer meer tools heb aangereikt gekregen om met mijn cliënten te werken aan het verbeten van die onderlinge relatie.
Op naar de praktijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *