Paarse vrijdag

Vorig jaar heb ik deze blog geplaatst – a.s. vrijdag is het weer zover: paarse vrijdag! Daarom opnieuw even aandacht voor deze dag.

A.s. vrijdag is het Paarse Vrijdag. De dag dat scholieren en studenten hun solidariteit met hun LHBTI-medeklasgenoot kunnen laten zien door paarse kleding te dragen.
Paars is in de kerkelijke liturgie ook de kleur van de hoop.

Het vervult mij ook met hoop: hoop voor de scholieren die zichtbaar merken dat ze zichzelf mogen zijn zonder afgewezen te worden door hun – in het paars geklede – leeftijdgenoten.

Anderzijds maakt het me ook verdrietig. Hoe ver we inmiddels als maatschappij zijn qua homo-emancipatie, het is nog steeds voor veel jongeren niet vanzelfsprekend zich uit te spreken voor hun eigenheid, voor wie ze echt zijn. Niet jezelf durven en kunnen zijn als je onder vrienden bent, heeft grote gevolgen voor je gevoel van veiligheid en vertrouwen in de medemens.

Iedereen heeft de behoefte om zichzelf te kunnen zijn, in verbinding met de ander. Laat de ruimte die jij biedt, niet afhankelijk zijn van de kleur die je draagt, maar van de boodschap die je uitdraagt!

En… als je paars draagt vrijdag… neem je dan een beetje extra tijd voor die vriend, vriendin die misschien daardoor de moed verzamelt om eens een goed gesprek met je aan te gaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *