Voor u gelezen – 6

www.saarroosendemamas.nl

Onlangs kreeg ik het boek ‘Saar, Roos en de mama’s’ thuisgestuurd, om voor jullie te lezen en te recenseren. Zoals jullie weten, staat de praktijk open voor iedere cliënt en alle gezinnen, en vanuit dat perspectief was ik erg geïnteresseerd in dit boek. Hoe omschrijft een moeder haar roze gezin, het alledaagse leven maar ook de lastige en niet-alledaagse zaken?
Julia Vriends zegt zelf over haar boek dat ze dit boek heeft geschreven vanuit een “urge” om eerlijk te spreken over lesbisch ouderschap, maar ook gewoon over het alledaagse leven, stomme fouten, warrige emoties, kortom: van alles. Een soort tegenhanger van de facebookgeneratie – met allemaal perfecte, katervrije verhalen.

Het boek suggereert door de omslag en de titel een boek te zijn om met je kinderen te lezen. Maar het is vooral een boek waarmee Julia een inkijkje geeft in haar leven en in het leven van haar gezin. Een boek voor andere moeders – en vaders -. Sommige verhaaltjes kun je best met je kinderen lezen, of aan je kinderen laten lezen – zoals het ontroerende hoofdstuk waarin Saar verdrietig vertelt een gewoon gezin te willen zijn met een papa en mama, “gewoon normaal wil zijn” , omdat ze gepest wordt door haar klasgenootjes.

Wat me erg raakte in dit boek was de zoektocht van Julia – van hetero, naar lesbisch, naar getrouwd, naar kinderwens, naar een gezin. Maar waarin ze in haar gelukkig-zijn ook ineens terugschrikt, bang is voor discriminatie, geconfronteerd wordt met discriminatie (zelfs door haar eigen vader – die in eerste instantie niet bepaald openstond voor lesbisch ouderschap) en geconfronteerd wordt met ingewikkelde kwesties: de kinderen wel of niet vertellen van de donor. Maar er zit ook veel lichtvoetigheid in het boek: moeten de kinderen wel of niet weten dat sinterklaas niet bestaat, samen genieten van het alledaagse en stoppen met roken omdat je leven niet alleen meer van jou is als moeder.

Bij tijd en wijle is het boek rauw, ontroerend, lachwekkend, kortom: een aanwinst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *