Voor u gelezen – 7

bron: www.bol.com

“Nu alleen de liefde nog – over vrouwen die in alles geslaagd zijn, behalve…”

Onlangs vond ik dit boek op mijn ronde langs diverse minibiebs. Omdat zich in mijn praktijk ook alleengaanden melden dieop zoek zijn naar een relatie of vastgelopen zijn in een eerdere relatie, en ik nog weleens de vraag krijg voor boekentips, besloot ik het boek te lezen.

Een waarschuwing vooraf: het is bedoeld voor heteroseksuele vrouwen die op zoek zijn naar een man. En een waarschuwing met een knipoog, je moet van sprookjes houden. Want dát is 1 van de leuke dingen aan dit boek, de schrijfsters leggen hun theorieën uit aan de hand van bekende en minder bekende sprookjes. Én aan de hand van de niet te evenaren Bridget Jones 🙂

Sommige theorieën vind ik persoonlijk wat vergezocht – vooral waar het gaat over het oedipuscomplex en over de rol van vader en moeder (hoofdstuk 1), maar over het algemeen snijden de dames kwesties op een goed onderbouwde manier aan. De thema’s lopen uiteen van bijv. verslaafd-zijn aan de verliefdheid tot het effect van een ex-relatie tot het gezin van herkomst en eigenwaarde- de schrijvers doen dit ze kort, maar krachtig en concreet. Iedere dame die vastloopt op het gebied van liefde, op welk moment dan ook, kan hier wel iets uit halen.

Zo is 1 hoofdstuk is gewijd aan liefdesverdriet en de invloed van ex-relaties. Ook hierin hebben de schrijvers weer heel mooi en breed verwoord waar men tegenaan kan lopen. Van afhankelijkheid tot woede tot verheerlijking. Ze schromen niet om ook de lange termijn gevolgen te benoemen, zoals het cultiveren, blijven hangen, in je verdriet en oorzaken en effecten van een vechtscheiding. En een hoofdstuk over de positieve én negatieve effecten van vriendschappen op een relatie. Ooit gehoord van het fenomeen “er is geen vacature” (voor een relatie) omdat je al je lief en leed deelt met je vriendinnen? Of een prille relatie die weinig kans krijgt, omdat je ‘m met je vriendinnen ‘dood-analyseert’?

Een compleet boek, met veel informatie, wat zich ook hap-snap laat lezen. Voor vrouwen die op zoek zijn naar een stukje inzicht staan er voldoende suggesties in. Soms een keiharde spiegel, soms liefdevol aansturend op meer zelfcompassie.

Zelfs lesbische dames kunnen her en der wel wat hebben aan dit boek, hoewel die zich door veel hetero-hoofdstukken heen moeten worstelen. 

Een leuk extraatje is dat je door dit boek, vooral vanuit het 2e en het 11e hoofdstuk, iets leert over het contextuele gedachtengoed – één van de pijlers van mijn therapiepraktijk. Je leert iets over de invloed van je eigen geschiedenis op je leven, maar ook iets over het belang van een relatie waarbij geven en nemen (of: ontvangen) in balans is. We weten dat allemaal wel op gevoelsniveau, maar in dit boek is nog eens heel begrijpelijk uitgelegd waarom we dat zo voelen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *