Voor u gelezen…

In het najaar van 2018 kon je bij een proefabonnement van een grote landelijke krant uit 4 boeken kiezen. Ik koos voor Esther Perel: erotische intelligentie. Na de avond Zomergasten, in september vorig jaar, was ik erg benieuwd naar haar verhaal.

Het boek is inmiddels uit. Ik moest me door een aantal hoofdstukken heen worstelen, vooral de hoofdstukken waarin een beschrijving geeft van de ontwikkeling van de intimiteit in relaties door de jaren heen en de voorbeelden die ze daarbij aandraagt. Die vind ik niet altijd even gelukkig gekozen.

Maar er staan een aantal waardevolle lessen in haar boek waar we allemaal wel wat aan hebben. Zo stelt ze dat je beter niet over je “seksleven” kunt spreken, maar over je erotische leven. Dat omvat immers veel meer. Je aantrekkingskracht, jezelf mooi willen maken voor de ander, ook na 16 jaar huwelijk, lieve berichtjes naar elkaar sturen, ..

Esther heeft één hoofdstuk gewijd aan de impact van de komst van kinderen. Hoe dat werkt, waar het mee te maken heeft. Zo spreekt ze over partners die het lastig vinden om de moeder van hun kind ook nog/weer te zien als seksueel wezen. En dat moeders die veel met de verzorging van het kleine wezentje bezig zijn, ook minder behoefte hebben aan seks, omdat ze eindeloos knuffelen met hun baby, en daar genoegen uit halen en genoeg aan hebben. Ze geeft als advies mee dat je je leven lang mag investeren in je speelsheid met elkaar. En dat is voor iedereen anders.

Het is – weliswaar een open deur – belangrijk om in je drukke (gezins)leven tijd te blijven maken voor elkaar. Regel niet alleen speelafspraken voor de kinderen, maar regel ook een avondje samen (uit). Blijf afspraakjes maken met elkaar. Versier elkaar.

Kortom: een waardevol boek als je zoekt naar manieren om je erotische leven weer wat nieuw leven in te blazen. En onthoud: ondanks dat wat de bladen je willen doen geloven: een goede relatie is een goede relatie, hoe het op seksueel gebied ook loopt. Zoek geen problemen als ze er niet zijn. Maar als je niet helemaal happy bent met je relatie, neem je verantwoordelijkheid en spreek dat uit naar elkaar. Zoek, indien nodig, hulp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *