Voor u gelezen…

Ik heb ‘voor u gelezen’ het werkboek ‘vitaal na scheiding, weer grond onder je voeten voelen’.  Dit boek is geschreven door Roos Guldenaar, een gewaardeerde oud-collega met wie ik heb samengewerkt bij Ouderschap Blijft.

Zij heeft, zoals ze zelf schrijft, met veel passie dit werkboek voor haar lezers samengesteld.

En die passie merk je op. Ik heb het werkboek met veel plezier gelezen, ze weet je bladzij na bladzij, hoofdstuk na hoofdstuk te enthousiasmeren.

Het werkboek is te gebruiken als je (al dan niet door eigen keuze) in een scheiding terechtgekomen bent. En als je merkt dat je aan het rouwen bent, aan het zoeken bent hoe je je leven weer vorm wilt geven. 

Het is een praktisch boek met hele duidelijke opdrachten die je weer wat in het hier en nu kunnen trekken. Roos heeft het voor elkaar gekregen om alle facetten van je leven even onder de aandacht te krijgen in 6 praktische hoofdstukken waarbij ze je steeds iets meegeeft om over na te denken, maar ook opdrachten meegeeft om heel concreet mee aan de slag te gaan.  Ze loopt eigenlijk de hele scheiding bij langs: aan de slag met verwerken, ouderschap, nieuwe perspectieven, zelfzorg, je netwerk, je werkende leven. 

Vaak prikkelende vragen, die je de gelegenheid geven om na te denken hoe je je leven graag wil vormgeven na de scheiding, maar ook hoe je er als ouder voor je kinderen wilt zijn. Maar ze heeft ook oog voor rouw, afscheid nemen en verlies dragen. 

Het boek is primair geschreven voor ouders met kinderen maar is ook te gebruiken als je zonder kinderen in een scheiding zit. En jezelf dat duwtje in de rug wil geven om er zelf uit te komen.  

Het boek kun je zeker niet zien als een vervanger voor therapie of coaching, maar kan een heel mooie aanvulling zijn op therapie of coaching. Én kan je ook aanschaffen als je eerst wilt kijken hoe ver je komt op eigen kracht. Goedkoop is het niet, maar het is wel prachtig vormgegeven en met recht een “bewaarexemplaar” om later nog eens terug te lezen over hoe je deze periode bent doorgekomen.

Hierbij een link naar het werkboek, als je het wilt bestellen. https://vitaalnascheiding.nl/product/werkboek/

VERHUIZING

Op dit moment ben ik druk bezig met de verhuizing naar een nieuwe plek. Ik kom weer terug naar Rotterdam en ben straks te vinden aan de Noordsingel.
De reden dat deze verhuizing plaatsvindt, heeft te maken met het feit dat Gro-Up enorm aan het groeien is en graag weer gebruik wil maken van het volledige pand.
Ik zal de samenwerking met mijn directe collega’s anders vorm gaan geven, en nog steeds snel naar hen kunnen doorverwijzen (en zij naar mij). Ook de verbinding met mijn oude team in Vlaardingen blijft vooralsnog bestaan. Voor de cliënten betekent het dat ze nog 1x de nieuwe locatie in de tomtom moeten zetten, maar hopelijk is dit de laatste verplaatsing van de praktijk en kan ik de komende jaren genieten van het prachtige uitzicht over de singel!

Een kleine impressie van mijn nieuwe plek:

Voor jou gelezen: ‘je hoeft het niet alleen te doen’

Ik volg het werk van Villa Pinedo al geruime tijd, omdat ik vind dat ze goed werk doen voor kinderen van gescheiden ouders en voor hun ouders. Naast het aan te raden boek: ‘aan alle gescheiden ouders’ hebben ze nu ook een heel mooi (werk)boek voor kinderen gemaakt.

Wat een prachtig boek! Een aanrader, vooral voor kinderen vanaf een jaar of 8. Als je in je omgeving hoort dat er ouders gaan scheiden, geef – in overleg met hen – de kinderen dan met een gerust hart een (ieder een eigen) exemplaar. Ze kunnen lezen over ervaringen van andere kinderen, kunnen van zich af schrijven en krijgen praktische informatie over wat er allemaal bij komt kijken als je ouders uit elkaar gaan en wat er vooral níet bij hen hoort aan taken en verantwoordelijkheden. Een mooie aanwinst!

It takes both rain and sunshine to make a rainbow

We gaan met elkaar door een lastige tijd. “De anderhalvemetersamenleving”, het woord gaat ongetwijfeld de Van Dale halen, of in ieder geval een oudejaarsconference. We zijn het zat, we zijn moe, eenzaam, we voelen ons geremd in het vasthouden van elkaar, moeten soms met lede ogen aanzien hoe een dierbare door een rouwproces heen gaat, zonder dat we mogen knuffelen – onze liefdestaal mogen uiten.

Toen ik deze mooie tekst onder ogen kreeg, dacht ik: misschien werkt het wel zo. We waren gewend aan nabijheid, aan elkaar ontmoeten, vasthouden, overvloed. Zoveel zonnestralen, waar je, als je niet uitkijkt, ook maar zo aan gewend raakt.
We zitten nu in een “regentijd”, een tijd van eenzaamheid, verdriet, armoede. Een tijd die echt zwaar is, zeker als je in de zorg werkt of bang bent voor een zieke dierbare of je eigen gezondheid.

Laten we de momenten die er wél zijn, extra op waarde (gaan) schatten. En laten we er zijn voor die ander die het moeilijk heeft! Wees dat zonnestraaltje voor de ander!

Als je een regenboog ziet (het teken van trouw, van veelkleurigheid, van betrokkenheid op elkaar) weet dan: het komt goed!
Er komt weer een tijd aan van knuffelen, vasthouden, feestvieren!

Voor u gelezen #6

Deze keer heb ik mij verdiept in het boek “confettiregen” van Splinter Chabot. Een openhartig, eerlijk boek over zijn zoektocht naar zichzelf en hoe hij daarin zijn omgeving mee wilde nemen.
De struggles die hij ervoer in het “anders” zijn en wat het hem kostte om zijn weg te vinden. En ook wat het hem uiteindelijk opleverde: een blije confettiregen!

Een mooi boek, waarin je je als zoekende jongere erg zult herkennen, maar waarin ouders ook iets kunnen lezen over het belang van hun accepterende houding. Splinter omschreef treffend dat hij bij ieder moment dat er bijv op tv gesproken werd over anders-geaarden hij zelfs op het optrekken van de wenkbrauwen,  ieder zuchtje en iedere veelbetekenende blik lette van zijn ouders en broers. Alles om maar te proberen in te voelen hoe zijn omgeving zou reageren op zijn “uit de kast”-komen. Heel herkenbaar. Heel pijnlijk ook. Zelfs in het alles-moet-kunnen nest waar hij uitkomt, voelde het niet veilig zichzelf uit te spreken. En zo prachtig onroerend beschrijft hij het moment waarop dat wél kan.

Een aanrader! Misschien wel iets voor op de verplichte boekenlijst voor de middelbare school?